Info accordeonisten

Eric Bouvelle (France)
`t Rembrandt Duo
Die Neuen Oberkrainer 

 

 Translate this site 


Tijdens de 13e editie van dit festival traden zij voor het eerst op en het was meteen een daverend succes voor de jongens van “Trio Wouter de Polkaman”.
Daarom had organisator Adri Kruijer hun beloofd om tijdens deze lustrum hun opnieuw uit te nodigen.
Vele fans konden genieten van hun “Cleveland polka-style” zoals Frankie Yankovic dat deed met melodie en improvisatie partijen begeleid met banjo, drums en contrabas.


        

 

Ook hebben zij voor dit concert weer enkele nieuwe nummers ingestudeerd met mooie polkaklanken van o.a. Frankie Yankovic, Johnny Pecon, Matt Hoyer e.v.a.
 
Zoals tijdens hun meeste optredens gaan ze er weer een fantastische polkashow van maken met vele hits uit vervlogen tijden in een nieuw jasje uitgevoerd door Trio Wouter de Polkaman, bestaande uit Wouter Vinckers op accordeon, Matthijs Vinckers op banjo en Ruud van der Meulen op accordeon

Hoe is het gekomen dat mensen mij kennen als Wouter de Polkaman? Dit zal komen door de liefde voor de Amerikaanse polkamuziek, die ik veelvuldig bij de etherpiraten hoorde. Zo ben ik aan het verzamelen geslagen en aangezien ik toch accordeon speelde, “polka” gaan spelen. Natuurlijk komt het ook van onze piratenhit “Party Polka” (Ik ben Jan de Polkaman, I’m Wouter the Polkaman).

Duo Jan & Wouter
Ik denk dat het ergens in het jaar 2000 was, dat ik Jan Guns ontmoette. Hij speelde ook accordeon en had voor zich zelf een cassettebandje opgenomen. Ik bood hem aan dat ik dat bandje wel wilde overzetten op CD. De kwaliteit van de band was echter zo slecht, dat ik hem uitnodigde het opnieuw in te spelen bij mij thuis.
Toen Jan bij mij een aantal nummers had ingespeeld, stelde hij voor dat ik ook maar eens mee moest spelen. Zo is het duo "Jan & Wouter" ontstaan. Aan Jan heb ik veel te danken, want door met hem samen te spelen heb ik veel geleerd. Jan is in 2012 op 78 jarige leeftijd overleden.
De ontmoeting met de Amerikaanse Grootheden
Mede door de "Originele Piratenhits" en de optredens werden Jan en ik steeds bekender. Op een dag in 2003 kreeg ik een telefoontje van Jelse van Studio Denakker. Hij vertelde me dat hij een polkafestival organiseerde met Walter Ostanek, Gaylord & Eddie Klancnik, Frank Spetich, Bob Kravos, Norm Kobal en Bill Ross en andere artiesten. Jelse vroeg me of Jan en ik er wat voor voelden om mee te doen aan dit spektakel. Dat was natuurlijk een droom van ons beiden die uitkwam!
Toen de "polkagiganten" in Nederland waren mocht ik zelfs mee uit eten. Het was een geweldige ervaring om je tussen je "voorbeelden" te begeven, iets dat ik nooit zal vergeten. Zelfs Jan maakte een uitzondering en ging eenmalig mee naar een optreden.

Op het polkafestival ontmoette ik, behalve mijn voorbeelden, ook nog een hele goede accordeonist, namelijk Ruud van der Meulen. Ik stond er echt van te kijken hoe die man kon spelen. Er groeide een vriendschap, maar dat was ook niet zo verwonderlijk. We hadden dezelfde hobby, namelijk polka’s spelen en verzamelen.

Optredens
Na de ontmoeting met de echte polkakoningen was niet alleen ik enthousiast, maar ook mijn broer Matthijs. Hij schafte dan ook al snel een banjo aan en ging druk aan het oefenen. Destijds gingen we samen veel op stap naar feestavonden om daar de polka's ten gehore te brengen. Ook Rudy ging af en toe met ons mee, wat altijd een geweldig geluid gaf met zijn tweede accordeonpartij. Helaas is Ruud in 2013 veel te vroeg op 53 jarige leeftijd overleden.

Ervaringen
Soms snap ik nog niet, dat je als amateur (en dan bedoel ik geen radiopiraat, maar hobby-accordeonist) tussen grote accordeonisten en artiesten staat. Een paar voorbeelden zijn de Polkaparty in 2003, met Lynn Marie op 1 podium, als bijact van die Ursprung Buam, de virtuozen op het Accordeonfestival van Adri Kruijer in Hoogezand en zoals nu op het Internationaal Accordeonfestival Stadskanaal van Jac & Jeanne Puts, of de theatershow “Mooi was die Tijd”. Het zijn allemaal ervaringen die ik nooit weer vergeet. Ook sommige piratenfeesten, zoals die van het TV Team uit Nieuwleusen, of het accordeonfestival in Nieuwolda vergeet je nooit weer. Wat waren dat mooie momenten.