Info accordeonisten

Roger Pluymers (B) 
Petar Maric (S)

Jean-Louis van Dam (NL) 

Wouter de Polkaman (NL) 
 Translate this site 

Daan de Groot wordt op 28 juli 1984 geboren in Beverwijk. Op zeer jonge leeftijd is Daan al fan van de accordeon. Zijn ouders dachten dat het zou overwaaien, maar dat deed het dus niet. 

Voor Daan  is accordeon spelen een passie, een dagelijkse levensbehoefte. Het was niet tegen te houden, zijn oma woonde in Limburg en daar ontdekte hij, vier jaar oud, accordeons met van die mooie glimmertjes in Duitse showprogramma’s. Daar wilde hij ook op spelen.

Op zijn zevende kreeg Daan zijn eerste 32 bas Hohner accordeon van zijn grootouders waarna de eerste lessen begonnen bij muziekschool Con Anima in Krommenie met als leraar Cees de Winter. Later volgde er lessen bij Bertie Buijs, Roel van Dam en klassiek onderwijs bij Jack Willems.

Optreden zit hem in het bloed. Iedereen vond het prachtig, zo’n klein jochie op zo’n grote accordeon. Vanaf zijn dertiende speelde hij in het NJAO, het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest, waarin 40 jongeren uit heel Nederland spelen. Jaarlijks tien studieweekenden en (inter)nationale concerten, waarbij het NJAO een grote reputatie heeft opgebouwd.

Naast alle passie voor de muziek koos Daan er toch voor er niet zijn beroep van te maken. Hij volgde een economische opleiding, die hem naar Duitsland en Spanje bracht. Natuurlijk ging de accordeon mee.

De laatste jaren improviseert Daan regelmatig bij The New Dixie Dawn Jazzband, The FBI Jazzband maar ook bijvoorbeeld bij rockband the Hangovers. Onverwachte combinaties, maar zo knap gedaan. Naast alle optredens treedt hij wanneer mogelijk maandelijks als gast op in cafe het Mannetje met het Rembrandt Duo. Met ditzelfde Duo heeft Daan ook tweemaal als gast opgetreden bij het accordeonfestival in Hoogezand Sappermeer. O.a. in 2007 met een hommage aan Johnny Meijer.

Zijn virtuoze spel maakt hem geliefd onder de fans van de legendarische Johnny Meijer. Eddy Hoorenman is een kunstenaar op de accordeon en ziet Daan als zijn mentor.                                                                                     “Hij heeft mij zoveel geleerd”.

Daan de Groot is ook de vaste begeleider van het bekende Kapiteinskoor uit Zaandam, speelt als duo met drummer Rein Vreeling en is de dirigent van accordeongezelschap Fortissimo. 

Voor het klassieke werk is hij sinds een aantal jaren actief met 5 ex-NJAO leden onder de naam “Distintivo”. En met succes. Onlangs wonnen zei de eerste prijs in de topklasse.